نابودی کشاورزان شرق هرمزگان در بایکوت خبری رسانه ها
نابودی کشاورزان شرق هرمزگان در بایکوت خبری رسانه ها
به گزارش مکران : شروع برداشت گوجه ،بادمجان، پیاز درشرق استان هرمزگان همراه شده است با کسادی بازاراین محصولات تولیدی کشاوزان در کشور و عدم صادرات در استان هرمزگان به کشورهای همجوارو بی توجهی دولتمردان به تنظیم بازار تولیدات خارج از فصل ،به نظر می رسد کشاورزی استان هرمزگان بدون متولی رها شده است از آنجایی که قریب به اکثریت جمعیت روستایی هرمزگان کشاورز هستند وعدم توجه به این قشر بزرگ در تنظیم بازار محصولاتشان بیم ورشکستگی این جمعیت عظیم در کرانه وسیع خلیج فارس ،گرایش به قاچاق برای جبران بدهی های خود خارج از ذهن نیست پس چه بهتر است دولتمردان امروز آستین همت بالا بزنند با حضور چشمگیر خود و حمایت از شرکتهای تعاون روستایی اقدام به خرید محصولات این قشر زحمتکش کنند ، از نابودی شغل هزاران هزار خانواده کشاورز وکارگر در روستاهایی استان جلوگیری کنند چون با نابودی کشاورزی در روستاها ، همه این جمعیت به شهر بندرعباس برای امرار معاش کوچ می کنند که دیگر قابل جبران نیست پس بهتر است امروز برای نجات کشاورزان اقدام شود.برای اینکه به عمق فاجعه پی ببریم بخوانیم گزارشی از دل کشاورزان……
به گزارش مکران به نقل از گروه رسانه های خبرگزاری تسنیم:
کشاورزهای عصبانی هرمزگان گونیهای گوجهفرنگی و بادمجان را از پشت وانت بارها آویزان کرده و دسترنج چند ماههشان را در جادههای روستایی و رودخانهها رها میکنند.
کشاورزهای عصبانی هرمزگان گونیهای گوجهفرنگی و بادمجان را از پشت وانت بارها آویزان کرده و دسترنج چند ماههشان را در جادههای روستایی و رودخانهها رها میکنند. حالا حدود یک هفتهای میشود که اعتراض متفاوت کشاورزان رودان، قلعه غازی، میناب، هشتبندی و… استان هرمزگان ادامه دارد و کار به تشکیل کمپین «نچیدن گوجهفرنگی» کشیده است. گوجهفرنگی که حدود ۲۰روز پیش در بازار تهران به کیلویی ۵هزار تومان رسیده بود، حالا به یکباره بدون مشتری مانده است و کشاورزان هرمزگانی میگویند که سود فروش گوجهفرنگی و بادمجان در بازار مصرفکننده به اندازهای است که بتواند محصول کشاورزان را نجات دهد؛ اما دلالان به سود کمتر از ٨ تا ٩ برابر قانع نمیشوند و برای مفت خریدن! محصول کشاورزان را زیر فشار گذاشتهاند.
حالا نه دولت بادمجان و گوجهفرنگی را به صورت تضمینی از کشاورزان خریداری میکند و نه صادرات به همین راحتی است که کشاورزان از عهده آن برآیند و زمین بازی شش دانگ به دلالان واگذار شده است. کشاورزان منطقه توضیح میدهند که دلالها حاضر نیستند بیشتر از ۲۰۰ تومان برای هر کیلوگرم گوجهفرنگی و بیشتر از ۵۰تومان برای هر کیلوگرم بادمجان پول بدهند و با این پول حتی نمیشود دستمزد کارگرانی را پرداخت که محصول را برداشت کردهاند؛ زیرا هزینه برداشت هر کیلوگرم محصول ۲۵۰تومان است. یکی از فروشندگان نهادههای کشاورزی رودان نیز میگوید: اوضاع مالی کشاورزان منطقه به اندازهای خراب است که برای خرید سم مورد نیازشان، کارت یارانه نقدیشان را گرو میگذارند.
با گریه محصولاتشان را به جاده میریختند
«کشاورزان با گریه پشت وانتبارها ایستاده بودند و گوجهفرنگیها را به جاده میریختند» این جمله را حسینی، یکی از کشاورزان منطقه رودان میگوید و توضیح میدهد که برداشت گوجهفرنگی و بادمجان حدود یک هفتهای است در استان هرمزگان شروع شده است. پس از هرمزگان سایر مناطق گرمسیری مانند سیستانوبلوچستان و کرمان برداشت خود را آغاز میکنند، این در حالی است که دلالان منطقه قیمتهای بسیار نازلی برای گوجهفرنگی و بادمجان در نظر گرفتهاند که حتی کفاف هزینههای اولیه کشاورزان را نمیدهد.
او ادامه میدهد: دلالان به کشاورزان گفتهاند گوجهفرنگی و بادمجان در بازار فراوان است و حاضر نمیشوند بیشتر از ۲۰۰تومان برای گوجهفرنگی و بیشتر از ۵۰تومان برای بادمجان پول بدهند.
الگوی کشت نمیدهند
حالا دوباره همان بحثهای قدیمی زنده شده است. اینکه چرا دولت به کشاورزان الگوی کشت نمیدهد تا بازار با مازاد عرضه روبهرو نشود. خدنگی، مدیرکل دفتر صیفی و سبزیجات وزارت کشاورزی مثل بیشتر اوقات حاضر به پاسخگویی به خبرنگاران نمیشود و عباس کشاورز، معاون وزیر کشاورزی میگوید که ما الگوی کشت به کشاورزان میدهیم اما رعایت نمیکنند و تصور میکنند چون پارسال قیمت محصولی بالا بوده است، همگی باید همان محصول را بکارند و تنظیم بازار را به هم بریزند.
اما حسینی، کشاورز رودانی میگوید: جهاد کشاورزی هیچ الگوی کشتی به کشاورزان نمیدهد و اصلا مروجان سر مزرعهها نمیآیند. تنها اگر کشاورزی برای خرید کود شیمیایی یا مسأله دیگری سروکارش به سازمان جهاد کشاورزی منطقه بیفتد، ممکن است از او بپرسند چه میخواهی بکاری و توصیهای کتبی برای کشت به او بدهند، در غیر این صورت هیچ اطلاعرسانی دقیقی به عموم کشاورزان انجام نمیشود.
دلالان به سود متعارف قانع نیستند
عبدالله صالحی، دیگر کشاورز منطقه موضوع را فراتر از الگوی کشت میداند و میگوید دلالان خون به دل کشاورزان کردهاند و به سود متعارف قانع نیستند. او توضیح میدهد: دلالان برای هر کیلوگرم گوجه لوکس و مرغوب گلخانهای بیشتر از ۴۰۰تومان پول نمیدهند این درحالی است که اگر کشاورز بخواهد هزینه و درآمدش سربهسر شود و سود صفر را در نظر بگیریم، باید هر کیلوگرم گوجه گلخانهای یکهزار تومان به فروش برسد.
او ادامه میدهد: دلالان برای هر کیلوگرم گوجه بوتهای نیز ۲۰۰تومان پول میدهند اما هزینه برداشت هر کیلوگرم گوجهفرنگی بوتهای ۲۵۰ تومان است.
این موضوع درحالی رخ میدهد که همین ۲۰روز در بازار تهران قحطی گوجهفرنگی آمد و قیمت هر کیلوگرم گوجه به پنجهزار تومان رسید. حسین مهاجران، رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزیجات توضیح میدهد: برداشت زودرس گوجهفرنگی و بادمجان به دلیل طولانی شدن دوره گرمای هوا باعث شده است تنظیم بازار به هم بخورد و به یکباره محصول زیادی به بازار تزریق شود و قیمت گوجهفرنگی ظرف ۲۰روز به کمتر از نصف رسیده است اما با این حال قیمت در بازار مصرف به اندازهای است که سود کشاورزان را تأمین کند.
درحال حاضر، قیمت هر کیلوگرم گوجهفرنگی معمولی در بازار تهران بین ۱۵۰۰تا ۱۸۰۰تومان و قیمت هر کیلوگرم گوجه مرغوب گلخانهای بین ۳۴۰۰تا ۳۵۰۰تومان است، اما گویا توقع دلالان سودی بیشتر از ٨ تا ٩ برابر است.
هیچکس واکنشی به اعتراضمان نشان نداده است
از سوی دیگر کشاورزان منطقه گفتهاند امسال صادرات گوجهفرنگی به مشکل خورده است و کشاورزان نمیتوانند محصول خود را از چنگ دلالان نجات بدهند و صادر کنند، اما عباس کشاورز، معاون وزیر کشاورزی این موضوع را رد میکند و میگوید: صادرات گوجهفرنگی هیچ مشکلی ندارد و کشاورزان بروند محصولشان را صادر کنند!
او حاضر به توضیحات بیشتر نمیشود و البته کشاورزان رودانی » میگویند این موضوع در اداره جهاد کشاورزی منطقهشان نیز تکرار شده است و با گذشت یک هفته از اعتراض کشاورزان آنها هیچ واکنشی به این موضوع نشان ندادهاند. کشاورزان میگویند عراق بهعنوان بزرگترین واردکننده محصولات کشاورزی ایران، تعرفه واردات گوجهفرنگی را بالا برده است تا از کشاورزانش حمایت کند و به همین دلیل دیوار صادرات محصولات کشاورزی بلندتر شده است.
حالا نه دولت گوجهفرنگی و بادمجان را به صورت تضمینی از کشاورزان خریداری میکند و به ادعای کشاورزان نه صادراتی در کار است و نه کارخانههای رب گوجهفرنگی در نیمه دوم سال خرید انجام میدهند. کشاورزان توضیح میدهند که گوجهفرنگی مورد نیاز کارخانجات رب باید آفتاب تابستانی بخورد و ترش شود تا طعم بهتری به رب تولیدی بدهد برای همین صنایع تبدیلی و تکمیلی گوجهفرنگی خریدهای زمستانی ندارند. مجموع این مسائل زمین بازی را به دلالان واگذار کرده است. دلالانی که به سود ٨ تا ٩ برابر هم رضایت نمیدهند و کشاورزان را برای «بزخری» محصولاتشان زیر فشار گذاشتهاند.
منبع شهروند
ارسال نظر براي اين مطلب مسدود شده است.