جیرفت در سفرنامه مارکوپلوومتون تاریخی
پایگاه خبری تحلیلی شوباد نیوز:جیرفت در سفرنامه مارکوپلوومتون تاریخی مرکزجیرفت فعلی قمادین (نام محله ای از شهر قدیم جیرفت)بودکه مارکوپلو از آن “کمدی” را سرهم کرده بود.
( camadi/دراصل diasamیاschamadi
بوده است وازشامات ده درست شده است چون شهر دقیانوس نشان می دهد که روزگازی در اینجا مسیحیان سریانی می زیسته اند).
این شهر در اصل جیرفت نامیده می شدومیدان –بازارمهمی بود برای کالای بازرگانی خراسان و سیستان بلوچستان و روزگاری بزرگترین شهر ایالت کرمان بود جیرفت بعدها اعتبار خود را به سیرجان داد.این شهر بازارهای باشکوه خانه های زیبا و حمام های خوبی داشت چهار دروازه داشت .مسجد
اصلی شهر در دروازه بم بود مقدسی این شهر را انبار غله و میوه خوانده است.او می نویسد که این شر “یکی از بهشت های ایران ” است.
درسده ۱۲میلادی نام “قمادین”به محله ای از شهر اطلاق می شد.محله ای که بازرگانان “روم” در صدر اسلام آسیایی صغیر عموما به این اسم مشهور بود-
وبازرگانان هندوستان کالای خود را در اینجا انبار می کردند و مسافرانی که از راه خشکی یا دریا می آمدند در اینجا با یکدیگر برخورد می کردند.
(درتاریخ سلاجقه محمد ابراهیم (ص۱۷)قمادین”موضعی است بر در جیرفت مسکن غربا روم و هند ومنزل مسافران بر و بحروخزینه متولان و گنج خانه ارباب بضایع شرق و غرب”).
درفروشگاههای بزرگ جیرفت کالاهای گرانبهایی از چین زنگبار سودان و مصر و همچنین از یونان و ارمنستان و بین النهرین و سایر جاهای دیگر خرید و فروش می شد.
منطقه اطراف هلیل رود(دیو رود) که منطقه پر آب جیرفت جغرافی دانان قرون وسطی است و به قول مقدسی “زیباترین ایالت” بسیار حاصلخیز و پرجمعیت بود.پیش از احداث نخلستانهای وسیع به طوری که مستوفی می گوید در این مناطق جنگلهایی وجود داشته است که درانها شیر می زیسته است
درست یک قرن پیش از آمدن مارکوپلو به “کمدی” جیرفت و مرکزش برای اولین بار به وسیله بهرام شاه سلجوقی (نهمین شاه از سلاجقه کرمان که در جیرفت فرمان می راند –سال ۵۶۲هجری قمری) غارت شد.شهر دوباره کمر راست کرد اما چپاول ها پایان نگرفتند .تا سرانجام غزها سقوط نهایی “کمدی”
را سبب شدند و جیرفت از صفحه تاریخ محو شد وقتی مارکوپلو به این منطقه امد فقط ویرانه ای از شهر باقی مانده بود که بوسیله تاتارها چندین نوبت ویران شده بود و مردم به جاهایی دیگری کوچ کرده بودند. اما در جنوب کمادی شهری اباد و پرجمعیت به نام رئودبار نام برده می شود که قدمتی بیشتر از جیرفت دارد و همچنان آباد و پابرجا مانده است.
منبع:مارکوپلو در ایران تالیف آلفونس گابریل ترجمه دکتر پرویز رجبی ص ۲۴۲-۲۵۱
ارسال نظر براي اين مطلب مسدود شده است.