زیارت امامزاده سیدسلطان محمد(ع)
ابعاد تأثیرگذار زیارت امامزاده سیدسلطانمحمد (ع) معروف به پیرچوگان که مورد توجه بخش اعظمی از مردم شرق، جنوب و تا حدودی مرکز کشور است، بیشک فراتر از بعد سیاحتی و گردشگری آن بر زندگی مردم منطقه رودان است.
قدمت روستای امامزاده به دوره صفویه میرسد و دلیل نامگذاری این روستا استقرار زیارتگاه امامزاده سیدسلطانمحمد (ع) در آن است، به نحوی که وجود این بقعه متبرکه در روستای زیارت باعث رونق روستا و افزایش جمعیت آن شده است.
هسته اصلی و اولیه روستا، پیرامون آرامگاه امامزاده سیدسلطانمحمد (ع) شکل گرفته است. زیارتگاه امامزاده که در میان روستا قرار دارد، مورد احترام مردم و زائران است و مردم با صفای روستا مراسم گوناگون ملی و مذهبی را در جوار حرم و بارگاه این امامزاده برگزار میکنند.
زائران و گردشگران در همه ایام به خصوص روزهای جمعه، اعیاد و سالگرد وفات و شهادت ائمه معصومین (ع)، محرم و صفر و همچنین عید نوروز از اقصی نقاط ایران به خصوص شهرستانهای همجوار مانند کرمان، جیرفت، کهنوج، سیرجان، بم، بافت، بردسیر و رفسنجان و همچنین اغلب شهرهای هرمزگان و خارج از کشور با حضور در جوار بارگاه ملکوتی این امامزاده به راز و نیاز با معبود خویش میپردازند و از برنامههای فرهنگی و مذهبی به خصوص ادعیه کمیل، ندبه، توسل، زیارت عاشورا و عرفه این بقعه متبرکه بهرهمند میشوند.
از لحاظ موقعیت مذهبی و گردشگری هر ساله بیش از یک میلیون نفر از نقاط مختلف استان هرمزگان و استانهای همجوار و نزدیک، همانند کرمان، فارس و سایر استانها به این مکان مشرف میشوند.
نسب امامزاده سیدسلطانمحمد (ع) بر اساس شواهد تاریخی به امام موسی ابن جعفر (ع) میرسد. در زمان خلافت مأمون عباسی هنگامی که خبر شهادت امام رضا (ع) به مدینه رسید، حدود چهار هزار نفر از سادات هاشمی و فاطمی به خونخواهی امام معصوم (ع) از راه شوش وارد اسطخر (شیراز) شدند. خبر رسیدن این کاروان به مأمون رسید و وی قتلغخان فرماندار وقت شیراز را مأمور ساخت جلوی آنان را گرفته و در صورت مقاومت به قتلشان رساند. اولین شهید غائله قتلغخان، احمد بن موسی (شاهچراغ) بود. در حالی که تعداد ۲۵۰ نفر از آنان دستگیر و به چاه انداخته شدند، گروهی از این کاروان به سرکردگی محمد بن موسی (پیر چوگان) از طریق لارستان و کهورستان به شهر جرون (بندرعباس) رسیدند که سه نفر از ایشان به نامهای شاه محمدتقی و سیدمظفر و سیدکامل در جنگی به شهادت رسیدند و بقیه به سمت رودکان حرکت کردند که در منطقه کوشاه در جنگی که با لشکر قتلغخان در گرفت، سیدسلطانمحمد (ع) از ناحیه کتف زخمی شد و نتوانست راه را ادامه دهد.
امامزاده توسط افرادی مؤمن در منطقهای به نام چاهوگان (نامگذاری این منطقه به چاهوگان به دلیل وجود چاهی بود که آهوها از آن آب میخوردند) مخفی گشت که در همان جا نیز به شهادت رسید و به خاک سپرده شد.
امامزاده به دلیل داشتن کرامات و بزرگواری که داشت به پیر منطقه چاهوگان مشهور و به وی لقب پیر چوگان دادند.
*کرامات امامزاده سیدسلطانمحمد (ع)
همه امامزادگان و سادات از فضایلی برخوردار بودهاند، در این میان، امامزاده سیدسلطانمحمد (ع) دارای فضایلی ممتاز و جلالت قدر و عظمت شأن بوده است. لذا هزاران مشتاق و علاقهمند به اهلبیت عصمت و طهارت در شناخت امامزادگان و اهداف آنها کوشیدهاند. امامزادگانی که اجداد طاهرشان مظهر تقوا و الگوی مردم هستند و همیشه ملجأ و پناهگاهی برای آنها بودهاند، چه در زمان حیات و چه بعد از رحلتشان.
*نخستین بنای بقعه
متأسفانه تاریخ ساخت نخستین بنای بقعه بر مزار امامزاده سیدسلطانمحمد (ع) به درستی معلوم نیست، اما دارای ساختمانی کوچک از سنگ لاشه و ملاط گچ و گل بوده که سقف آن بر اثر مرور زمان تخریب شده و مساحت آن قریب به ۱۵ متر است. سازنده این بنا را یکی از فرزندان عبدالله خطیب ذکر کردهاند.
قسمتهای عمده این بنا تقریبا از بین رفته بود، تا اینکه در سال ۱۲۰۰ هـ.ش توسط حاج شیرعلیخان رائینی و اهالی روستا، ساختمان زیارتگاه تخریب و به جای آن بنای کوچکی از خشت و گل در مساحت حدود ۲۰ متر ساخته شد که دارای گنبد عرقچینی به قطر ۴ و ارتفاع ۲٫۲۰ سانتی متر بود.
این سازه ایوان مدخلی در طرف جنوب داشت و یک مسجد کوچک به مساحت ۱۶ متر در جنب بقعه ساخته شده بود، ضریح چوبی سادهای به ابعاد ۱ + ۱٫۵۰ متر در وسط بقعه بود که پس از فرسودگی به صورت آهنی ساخته و نصب شد.
به جهت کوچکی این بنا و نیاز شدید مردم و زوّار به مکانی بزرگتر و بهتر، در سال ۱۳۴۵ هـ.ش بنای قبلی تخریب و ساختمانی در زیر بنای ۴۰۰ متر مربع ساخته شد که شامل یک ایوان و مدخل ورودی، شبستان، رواق حرم و ضریح آلومینیومی بود و در بالای آن گنبد عرقچینی بلندی قرار داشت.
*بقعه باشکوه فعلی
بنای قبلی که نیاز خیل عظیم زوّار را برآورده نمیکرد، در سالهای اخیر به همت اداره اوقاف و هیئت امنا و نیز مساعدت مالی زوّار عاشق اهل بیت (ع)، تخریب و به جای آن بنای باشکوهی در زیربنای ۱۳۵۰ متر مربع ساخته شد که دارای چهار شبستان، حرم، رواق گنبد و دو مناره مرتفع است.
این بنای با عظمت دارای ایوانی در جنوب و دو گلدسته بلند به ارتفاع بیش از ۳۵ متر است که دارای کاشیکاریهای زیباست.
گنبد بنا به شکل کلاهخودی، به قطر ۱۰ و ارتفاع ۱۲ متر ساخته شده که به شکل بسیار زیبا، کاشی فیروزهای در آن به کار رفته و با آیات قرآن و اسامی ائمه طاهرین (ع)تزیین یافته است.
نمای داخلی این بنا آینه کاری است و نمای خارجی بنا، کاشیکاری شده و تمام کف ساختمان تا یک متر از دیوار داخلی، سنگ مرمر کار شده است. الباقی دیوار بقعه با کاشیهای معرق و خشتی با زمینه گل و بوته و اسماء جلاله و آیات قرآن به شکل بسیار زیبا تزیین شده که ابهت خاصی به حرم مطهر داده است.
زمین زیارتگاه بیش از چهار هکتار وسعت دارد که در حیاط آن مزار شهیدان با انبوه درختان خرما زینت یافته است.
*شبهای آرامشبخش در کنار پیرچوگان
شبهای امامزاده شبهای نورانیت است و آرامش، به نحوی که حتی ازدحام زائران هم نمیتواند آرامش را از شب زیارت بگیرد. بسیاری از مسافران زیارت طوری سفر میکنند تا حتما یک شب را در امامزاده سیدسلطانمحمد (ع) بگذرانند.
در کنار زمین امامزاده خانه عالِم نیز ساخته شده و مزار شهیدان و قدمگاه امامزاده نیز از دیگر اماکن مذهبی روستا به شمار میآید.
*قدمگاه امامزاده س
ارسال نظر براي اين مطلب مسدود شده است.