
مواد مخدرواعتیادمهمترین عامل عقب ماندگی یک ملت
مواد مخدرواعتیادمهمترین عامل عقب ماندگی یک ملت
اعتیاد و پدیده قاچاق مواد مخدر
اعتیاد یــک «بیمارى اجتماعی» است که عوارض جسمى و روانى دارد و تا زمانى که بـه علل گرایش «بیمار» توجه نشود، درمان جسمى و روانى فقط براى مدتى نتیجه بخش خواهد بود و فـــرد مـــعتاد دوباره گرفتار « مواد اعتیاد آور» می گردد.اعتیاد به موادمخدر یکى از مهمترین مشکلات اجتماعی، اقتصادى و بهداشتى است که عوارض ناشى از آن تهدیدى جدى براى جامعه بشرى محسوب شده و موجب رکود اجتماعى در زمینه هاى مختلف مىگـــــردد.
اعتیاد به موادمخدر یکى از مهمترین مشکلات اجتماعی، اقتصادى و بهداشتى است که عوارض ناشى از آن تهدیدى جدى براى جامعه بشرى محسوب شده و موجب رکود اجتماعى در زمینه هاى مختلف مىگـــــردد همچنین ویــرانگری هاى حاصل از آن زمینه ساز سقوط بسیارى از ارزشها و هنجارهاى فرهنگى و اخلاقى شده و بدین ترتیب سلامت جامعه را بطور جدى به مخاطره مىاندازد.پدیده شوم قاچاق موادمخدر بیش از آنکه فعالیتى سوداگرانه، تجارى و اقتصادى در عرصه مافیاى اقتصاد بین المللى باشد، ابزارى کارآمد، مؤثر و راهبردى در گسترش نظام سلطه صاحبان قدرت جهان بر کشورهاى توسعه نیافته است. تحلیلگران مسائل سیاسى و اجتماعى بر این باورند که در تهاجم و نفوذ فرهنگی، پدیده موادمخدر مهمترین عامل به تباهى کشیدن و انحطاط اخلاقى جوامع به شمار می رود. متاسفانه گسترش دامنه مصرف موادمخدر در جامعه امروزى به حدى است که حتى قشر متفکر و تحصیل کرده را نیز به سمت خود کشانده است. مبارزه با اعتیاد نیز قطعاً بیش از آنکه ماموریتى در راستاى وظایف مصرحه نیروى انتظامى باشد، اقدامى است استراتژیک در مقابله با ابزار نظام سلطه جهانى در انحطاط اخلاقى جوامع با اهداف خاص سیاسی. اعتیاد بعنوان یک آسیب اجتماعی، هیچ گاه بطور کامل ریشه کن نخواهد شد، اما با تدبیر، اندیشه و تلاشى مخلصانه حداقل میتوان آنرا به کنترل در آورد. در این راستا تلاش ما بر این است تا با ارتقاء سطح آگاهى اقشار مختلف جامعه پیشگیرى از اعتیاد را بر درمان معتادین مقدم بداریم. به امید روزى که جامعه اى داشته باشیم که اگر هم در آن فرد معتادى وجود دارد، درصدد نجات خویشتن باشد.
آنچه در مورد اعتیاد و موادمخدر باید بدانیم:
اعتیاد به موادمخدر یکى از عوامل اصلى شیوع بیماریهاى ایدز و هپاتیت میباشد. موادمخدر آنچنان آرام و بی صدا برجسم و روان مصرف کننده مستولى میگردد که هیچ معتادى آغاز اعتیاد خود را به یاد نمی آورد. اعتیاد سبب تباهى میلیونها مغز فعال میشود که سرمایه هاى آینده جامعه بشرى بشمار می روند. اگر درصد کمى از کودکانى که والدین آنها معتاد هستند به سوى بزهکارى سوق داده شوند، بعد از گذشت چندین سال تعداد بزهکاران در این مملکت به هزاران نفر خواهد رسید. اعتیاد بیش از یک میلیارد نفر از اعضاء خانواده معتادان را در جهان بطور مستقیم با مشکلات ناشى از این آسیب مواجه نموده است. موادمخدر منشاء وقوع بسیارى از جرائم اجتماعى نظیر قتل، تجاوز، سرقت و … میباشد. موادمخدر سالانه حدود ۶۰۰ میلیارد دلار سود به حساب سوداگران مرگ واریز می کند که این رقم چند صد برابر کل بودجه کشور ما و بسیارى دیگر از کشورهاى بزرگ دنیاست. سالانه مقادیر قابل توجهى ازثروت ملى کشور به جیب سوداگران موادمخدر میرود. قاچاقچیان بین المللى موادمخدر براى رسیدن به مقاصد شوم خود به مدرنترین تجهیزات تسلیحاتى و ارتباطى مجهز هستند. ۷۵% از زندانیان کشور را بطور مستقیم و غیرمستقیم مجرمین موادمخدر تشکیل میدهندوکشور ما در همسایگى بزرگترین تولیدکنندگان انواع موادمخدر جهان (افغانستان و پاکستان) موسوم به «هلال طلائی» و در مسیر ترانزیت موادمخدر قرار گرفته است و در ین راه خود نیز قربانى آن میگردد. کشور ما در مقابله با ورود و شیوع این مواد خانمانسوز، بمنظور کنترل و حفاظت مرزهاى شرقى اقدام به احداث بیش از هزار کیلومتر جاده، دهها پاسگاه مرزی، برجک و دیدهبانى و حفر چندین کیلومتر کانال و … نموده است و هزاران نفر از فرزندان این مرز و بوم نیز به فجیع ترین وضع به شهادت رسیده اند.
مراحل اعتیادو بررسی مو شکافانه ی آن:
۱-مرحله آشنایی :این مرحله با تشویق دیگران (مخصوصاً دوستان ناباب) یا از روى غرور و کنجکاوى خود فرد شروع می شود.
۲-مرحله شک و تردید:در این مرحله فرد با مبارزه با امیال خود می پردازد.
۳-مرحله اعتیاد واقعی: در صورت ادامه مصرف در مرحله شک و تردید فرد به مرحله اعتیاد واقعى مى رسد. در این مرحله پدیده «تحمل» باعث میشود که فرد به مرور زمان بر میزان مصرف خود بیفزاید تا به نشئگى قبلى برسد.
۴-علایم اعتیاد:
علائم فیزیکی: فرد معتاد قبل یا بعد از مصرف به شدت عرق میکند. دستانش میلرزد و اختلال در خواب پیدا میکند. بسیاری از معتادان حالات اضطراب شدید را تجربه میکنند و تا زمانی که ماده را مصرف نکنند در همین حال باقی میمانند. علائم رفتاری: بسیاری از معتادان تجربههای بسیاری برای ترک مواد داشتهاند. مصرف مواد کمکم سبب میشود فرد نسبت به گذشتهاش وقت بیشتری را برای مصرف مواد بگذارد. هیچکدام از لذاتی که قبل از اعتیاد در فرد وجود داشته دیگر جذابیتی ندارند و فرد با اینکه میداند مصرف مواد به شدت به او ضرر خواهد زد باز هم به مصرف آن ادامه میدهد.
اعتیاد یک بیماری مغزی
آخرین تحقیقات علمی اعتیاد را یک بیماری مغزی خوانده است. هنگام مصرف مواد و یا هر کاری که لذت بسیاری در ما میآفریند مغرماده ای به نام “دوپامین” را از خود آزاد میکند. این ماده دقیقا همانی است که باعث لذت بردن ما میشود که هر چه مقدار مصرف ما از مواد لذت بخش بیشتر باشد این ماده بیشتر ترشح میشود و در نهایت هم میتواند “اور دوز” یا شوک ناشی از مصرف را سبب شود که بسیاری اوقات کشنده استتاثیر “دوپامین” در مغز است که سبب میشود ما به مصرف دوباره ماده کشیده شویم. حتی اگر این لذت، ورزش کردن و یا خوردن غذا باشد ممکن است احساس اشتیاق برای مصرف مجدد در ما بوجود آید . ترشح بیش از حد “دوپامین” اختلالی در مغز بوجود میآورد که برای رفع آن مغز مجبور به تحرک بیشتر است که به همین خاطر موادی را بیش از حد ترشح میکند که حالات مختلف رفتاری عجیب و حتی افسردگی در فرد مصرف کننده بوجود میآورند. در طول زمان و مصرف بیش از حد، مغز دیگر به اندازه قبل “دوپامین” را ترشح نمیکند و به همین خاطر لذت مصرف پائین میآید. وقتی مصرف بیشتر شود کمکم ماده کنترل مغز را به دست میگیرد و آنگاه است که دیگر رفتارهای فرد کاملا غیر عادی میشود. اعتیاد از چندین منظر مورد بررسی قرار گرفته است و برخی محققان معتقدند که زمینه معتاد شدن در افراد متفاوت است و به طور مثال ژنتیک و فشارهای روحی از جمله اضطراب و استرسها تمایل به اعتیاد را بیشتر میکند. کسی که دچار افسردگی است ممکن است برای از بین بردن احساس بدی که نسبت به خودش داد به مصرف بی رویه مواد الکی یا مخدر رو آورد و به سرعت به آنها معتاد شود.
چند ماده مخدری که بیشترین آمار مصرف را دارند:
۱-تریاک: یکی از قدیمی ترین مواد مخدر است، که در اغلب جامعه ها بویژه کشور های آسیایی و آفریقایی، به وسیله افراد مسن مصرف می شود.
۲-مرفین: که از تریاک گرفته می شود، و به صورت مایع و پودر مصرف می گردد، در جامعه های صنعتی مصرفش توسط جوانان زیاد است.
۳-هروئین: معمولا از طریق ترکیبات شیمیایی ساخته می شود، و اثرش سه برابر مرفین است.
۴-کوکائین: که از گیاه آمریکای جنوبی گرفته می شود، و اغلب در بیهوشی موضعی مصرف پزشکی دارد.اثرات این ماده حالت توهم زا و اغفال کننده به معتاد دست دهد، کسانی که با این دارو معتاد می شوند.معمولاسادیسم جنسی پیدا می کنند،و جسمی آن کم و خطرناک است، در حالی که از نظر روانی اثرش از هروئین بیشتر است.
۵- ال ـ سی ـ دی : اعتیاد جسمانی ندارد، ولی اثرات مغزی و روانی دارد، به همین دلیل زیان بخش است، و اعتیاد روانی می آورد، در امریکا بیشتر رواج دارد.
۶-ماری جوانا و حشیش : هر دو از گیاه خودرو شاهدانه گرفته می شوند، و اعتیاد جسمانی ندارد، ولی اعتیاد روانی دارد و مضرند، و اثرات مغزی ناگواری دارند، و اغلب به صورت سیگار مصرف می شوند.
۷- آمفتامین ها: محرکند و اعتیاد آور و اغلب توسط پزشکان به بیماران تجویز می شود، و چون سیستم مرکز عصبی را تحریک می کند، بیشتر دانشجویان، رانندگان، کارگران شب کار مصرف می کنند.
۸-روانگردان ها : مانند کراک و شیشه یا کریستال، اکستازی یا قرص عشق، برنز و نخ نیز دو ماده ای هستند، که اخیرا وارد ایران شده اند، و با ساختمانی ناشناخته به طور مستقیم به مغز و اعصاب اثر می گذارند. اثرات این گونه مواد معمولاً حدود ۲۰ دقیقه بعد از مصرف شروع میشود، و تا حدود ۴ ساعت هم باقی میماند. بعد از این چهار ساعت شادی و سرخوشی، نوبت افسردگی و احساس بیهودگی است، و بعد از چند بار مصرف، فرد وارد فاز توهم میشود.
۹-مواد مخدر مجاز : برخی دارو های خواب آور و مسکن، که به وسیله پزشکان تجویز می شوند، و نیز توتون و سیگار، جزء مواد مجاز هستند. باید اینها جزء مواد مخدر به حساب آیند، چون عوارض جسمی و روانی نامساعد دارند. ارقام وحشتناک در مورد مصرف مواد مخدر مجاز، زنگ خطر را به صدا در می آورند، طبق آمار ها سالیانه مقدار زیادی دارو های خواب آور تولید و مصرف می شود.
فهرست مواد مخدر به موجب قوانین داخلی و کنوانسیون های مربوطه:
توجه:بنا به دلایل خاص از گفتن نام تمام مخدرها معظوریم در جهت اینکه برخی از مواد جزو مواد اولیه بوده و ممکن است از آنها سو استفاده شود.
-ستیل متادول-الیل پرودین-الفا استیل متادول-الفامپرودین-بتامتادول-کوکایین-کاه خشخاش-دزومرفین-دی فنوکسیلات-ایزو متادون-متادون-کراک- شیشه-نخ-گرس-میروفین-دی اتیل تیامبونتن-اتو کسر یدین- دیام پرومید-نیدرومرفین-تریاک- شیره تریاک- سیگار-لومورامید-اکسی مرفون-متویون-دی فنوکسیلات-تولونن-پیپرونال-اسید لیسرژیک-هیدرو کلریک اسید-اتیل اتر-فولکودین-چرس-دی پیانون-پاپاورین-پتیدین-بنگ-مسکالین-ال.اس .دی-کوکا-کراتم-ناس-آمفتامین.و…..
توسیه پیشگیرانه به والدین:
–درباره مواد اعتیادآور (علل و عوامل مؤثر در مصرف مواد، خطرات، عوارض و علائم آن) اطلاعات کافى کسب کنید.
-مهارتهاى تربیتى خود را افزیش دهید.
-به صحبتهاى فرزندانتان خوب گوش کنید. با لبخند، تکان دادن سر و استفاده از جملات مثبت نظیر «چقدر جالب»، «من این را نمیدانستم» و … آنها را به گفتن بیشتر تشویق کنید.
-از قبل، خود را براى پاسخگویى به سئوالات کنجکاوانه فرزندانتان آماده نمائید.
-اگر دخانیات و مواد مخدر مصرف میکنید انتظار رفتار مناسب را از فرزندتان نداشته باشید.
-موانع رابردارید. به فرزندانتان انگیزه داده و از آنها حمایت کنید.
-عقاید خود را به زور به آنها تحمیل نکنید.
-فرزندان خود را قبل از رسیدن به سنین بحرانى نسبت به مضرات و عواقب ویرانگر مصرف موادمخدر آگاه سازید.
-آنان را بیش از اندازه و بطور اغراق آمیز نترسانید.
-از چگونگى دوستیابى و معاشرت فرزندان خود با دیگران آگاه باشید. با والدین دوستانشان ارتباط برقرار کنید. در صورتى که به منزل دوستشان رفتند حتماً از حضور والدین ایشان در منزل مطمئن شوید و به حضور سایر اعضاء خانواده اکتفا نکنید.
-راهنماییهاى خود را از طریق مربیان و دبیرانشان به آنها منتقل کنید. جوانان باورها و ارزشهاى خود را دارند. طبیعتاً اگر والدین بهترین نصایح را هم بگویند ممکن است آنها را نپذیرند. شنیدن نصایح شما از زبان مربیان و دبیرانشان تأثیر بیشترى بر آنها می گذارد.
-بین فرزندانتان تبعیض قائل نشوید.
-تفکر انتقادى را که از ویژگیهاى دوران بلوغ و نوجوانى است، در فرزندان خود سرکوب نکنید.
-در انجام فعالیتهاى منطقى به فرزندان خود استقلال و آزادى بدهید.
-آنان را به رعایت اصول مذهبى و انجام فرائض دینى تشویق کنید.
-در رفتارهاى خود بیشتر دقت کنید. ممکن است با تمسخر یک معتاد و یا صحبت کردن با لحن افراد معتاد پیامى نادرست به فرزندتان منتقل کنید.
-اگر میخواهید مانع پویایى و رشد جسم و روان فرزندانتان نشوید، از انتقاد غیرسازنده، تمسخر و شرمنده کردن آنان مخصوصاً درمقابل دیگران جداً بپرهیزید.
-فرزندانتان را به خاطر رفتارهاى مثبت آنان تشویق کنید.
-ترحم به معتادین محله تان را خیانت به فرزندان خود بدانید.
-از تنها گذاشتن فرزندان خود در منزل، بویژه هنگامى که به مسافرت یا میهمانى میروید جداً خوددارى نمائید.
-به نحوه خرج کردن پول توسط فرزندانتان اهمیت بدهید.
توصیه های دوستانه به جوانان:
-خطرات و عوارض مصرف مواد اعتیادآور را خوب بشناسید.
-به هر کس که به تو مواد تعارف کرد محکم و قاطع بگو «نه» اینکه ما بتوانیم به دوست خودمون «نه» بگیم خودش یک هنر است.
-موادمخدر را حتى یک بار هم امتحان نکنید.
-از رفت و آمد در مکانهاى آلوده و دوستى با افراد مشکوک پرهیزکنید.
– با مطالعه، ورزش و تفریحات سالم براى اوقات فراغت خود برنامه ریزی کنید.
-اگر توان و اعتماد به نفس برای صحبت با والدین خود را ندارید با مشاوران نیروی انتظامی مشورت کنید نیروی انتظامی همیشه برای بگیر و ببند نیست شما میتوانید ازتجربیات این عزیزان استفاده و بحره وری کافی را داشته باشید.و…
این مقاله به مناسبت هفته مواد مخدر گرد آوری شده است به درخواست جوانان شهرستان فاریاب و پایگاه بسیج الغدیر محله گروه چهار فاریاب و روابط عمومی فرمانداری فاریاب .
محقق:محمدرضا قنبرپور(خبرنگار)
تاریخ:هفته مواد مخدر۱۳۹۴
شماره: م/۶۱
اخبار مرتبط

ارسال نظر براي اين مطلب مسدود شده است.