سد جیرفت هلیل رود را خشکاند و جازموریان را عریان کرد.
سد جیرفت هلیل رود را خشکاند و جازموریان را عریان کرد.
به گزارش مکران : هلیل رود ار ارتفاعات بحر آسمان و بلندیهای سربیژن و هنزا سرچشمه می گیرد و با رودخانه شور پایین شهر جیرفت به آن می پیوندد در بستر رودخانه ای که از جیرفت و عنبرآباد و کهنوج و رودبار وقلعه گنج عبور می کند و به دشت جازموریان می ریزد ،این رود در طول تاریخ فراز و نشیبهای زیادی پشت سر گذاشته است تمدنهای بشری زیادی در اطراف این رودخانه تاسیس شده است از بین رفته و نابود شده است ,این رودخانه که به دیورود مشهور است تمدنهای انسانی زیادی با طغیان ازبین برده است و زیر هزاران خروار آبرفت پنهان کرده است نمونه آن شهر دقیانوس و تمدن هفت هزار ساله ای که در کنار تپه های باستانی کنارصندل در بستر رودخانه مدفون شده است همچنین با خشکسالی که سالیان متوالی داشته است باعث فرار ساکنان اطراف رودخانه از جیرفت تا جاز موریان داشته است بالاخره زندگی در طول این رود فراز و نشیبهای زیادی تا به امروز پشت سر گذاشته است.
دیورود با این همه ابهت و قدمتش این روزهها مغلوب انسانها شده است و گرفتار صنعت ،و بیم نابودی کامل آن می رود ، بیش از ده سال است که خشکیده است و کسی هم اعتراضی نکرده است چرا؟
عامل نابودی هلیل رود کدام دستگاه اجرایی است ؟ اینها سولاتی است که امروز ما مردم جنوب کرمان که در پهنای این رود زندگی می کنیم می پرسیم …….
بله هلیل رود را ابتدا سد جیرفت خفه کرد که در سر شاخه اصلی این رودخانه طغیان گر احداث شد و میلیونها متر مکعب آب را در پشت سد ذخیره کردند و آب ذخیره شده در گرمای ۵۰ درجه جنوب کرمان بخار شد و رفت هوا ، بدون اینکه به کار کشاورزان یا صنعت بیایید از طرفی این رود که در بستر رودخانه حرکت می کرد در مسیر چشمه های زیادی بود که به آب رودخانه افزوده می شد و این رودخانه هر چه به پایین دست می رسید میزان آبدهی آن بیشتر می شد اما با بستن سد و ذخیره آب در پشت سد کم کم چشمه ها خشکید و چاه های خودکار هم خشک شد آب کشاورزی روستاهایی زیادی از جیرفت تا جازموریان به فاصله تقریبی ۴۰۰کیلومتر از این رودخانه تامین می شد با خشک شدن رودخانه مردم کشاورز برای ادامه حیات مجبور به حفرهزاران حلقه چاه آب در اطراف این رودخانه شدندتا بتوانند به زندگی ادامه بدهند .پس نتیجه می گیریم که سد جیرفت باعث حفر هزاران حلقه چاه در اطراف هلیل رود شده است و خشک شده هلیل رود عامل حفر چاههای کشاورزی شده است اما امروز خانم ابتکار می گوید که حفر چاهها باعث خشک شدن هلیل و جاز شده است ولی حقیقت این است که سد جیرفت عامل این همه نابسامانی آبی در جنوب کرمان شده است .
اما علت خشک شده سد جیرفت را امروز انتقال اب به کرمان عنوان می کنند طرحی که هنوز به مرحله افتتاح نرسیده و هیچ گونه آبی انتقال داده نشده است سد جیرفت را اول آه کشاورزانی که با بستن آب ،تمام باغات و مزارع آنها نابود شد خشکانید و بعدش اداره آب خیز داری جیرفت در دولت احمدی نژاد ،که با احداث بند های خاکی در دهنهای فرعی کوههای بالا دست سد که منبع آبی سد جیرفت بوده اند .همچنین جاز موریان هم با احداث هزاران آب بند در کوههای رمشک ،مارز ، قلعه گنج ،رودبار و کهنوج و کوههای جبال بارز کاملا نابود شد چون با احداث سد جیرفت و خشک شدن هلیل ،هنوز در فصل زمستان رودخانه های فصلی به جاز موریان می ریختند اما با طرحهای آبخیز داری جهاد در دولت احمدی نژاد با احداث این سدهای خاکی جاز موریان نابود شد ………..
اما امروز در فضای مجازی کمپین ها و اعتراض های از تریبون ها شنیده می شود و مردم هم ناخواسته با آنها گاها همراه می شود اما این اعتراضات دارای اغراض سیاسی است و مخالفان در جنوب کرمان قصد به چالش کشیدن دولت دارند و می خواهند از این نمد برای خود کلاهی بدوزند متاسفانه بعضی از روشنفکران ونویسندگان و روزنامه نگاران با سابقه هم در این زمینه بدون داشتن سواد جغرافیا ومشورت با جغرافی دانان استان و که طرح انتقال آب به کرمان هیج ربطی به هلیل رود ندارد با قلم خود به تشویش اذهان عمومی دامن می زنند و ناخواسته بیرق دار مخالفان دولت تدبیر و امید شده اند و طرحی که در دولت نهم توسط نامجو وزیر وقت نیرو کلید خورده است را به دولت مردمی تدبیر و امید نسبت می دهند….
محمد دیمه کار خبرگزاری مکران www.makran.ir
در ضمن سد هلیل یادگار دوران هاشمی و مرعشیه. باید شعار بدهیم که این کار ناشیانه در دولت آنها بوده است.
چقدر فکرم روی سایت شما عوض شد. دیمه کار، شما اصلا خبر نشریات باسابقه را درست نخوندید. رودبارزمین محبوب جنوبه . چون همیشه فریاد ما مردم را به اصلح ترین روش بیان میکند.
در خبر رودبارزمین، تیتر متعلق به گفته استاندار است که رودبارزمین آن را به چالش کشیده تو تا آخر خبر را میخوندی بعد نظر میدادی. استاندار که جغرافیش ضعیفه گفته : خشکی جازموریان ربطی به هلیل ندارد. اما رودبارزمین جواب او را محکم داده. رودبار در همه جا نایاب شده و من به زور از دوستم گیر آوردم. کاش تو هم مثل رودبار ، یه ذره نزدیک به رودبار حرف حساب مردم پسند می زدی؟. برو خبر رودبار را درست بخون.
اینقدر تو گروهها به استاندار گیر دادن که معلم جغرافیش درست بهش آموزش نداده را نشنیدی؟.
روزنامه ها نوشته اند : استاندار بدون کارشناسی گفته است: آب جازموریانن از هلیل رود نیست بلکه از جبالبارز است . / اگر خبر ها را درست بخوانید متوجه می شود روزنامه ها سواد جغرافی استاندار را زیر سوال برده اند که چنین پیوند تاریخی هلیل و جازموریان را نادیده گرفته . جغرافی استاندار صفر است/ به نظر ،حمایت کورکورانه از دولتی که منفعت منطقه ما را در نظر ندارد با عقل جور در نمی آید
این طرح ابتدا در اواخر دولت خاتمی در سال ۸۲ مطالعه شد. در ابتدای دولت اول احمدی نزاد به تصویب رسید که در همه دوران احمدی نزاد مسکوت ماند تا بالاخره در دولت تدبیر اجرایی شد. ببینید آقای دیمه کار ما نباید به دلیل حمایت از دولت چشم بر منافع منطقه ببندیم. وقتی آب بر منطقه ما از بیخ و بن بسته شود دیگر تا دو سال آینده همین دو تا چاه کشاورزی هم آب ته شان باقی نمی ماند. واقع بین باشید. وقتی در طول سیزده سال خشکسالی آب ورودی به سد جیرفت صفر بوده است توقع دارید به جاز آب برسد؟! . وقتی استاندار بی سواد هلیل رود را با جازموریان بیگانه می داند توقع دارید بنشینیم و نگاه کنیم ؟! . اگر به کارشناسان امور آبیاری و زراعی همصحبت شوید و از نظر آنها استفاده کنید سواد تان در این خصوص بالا می رود. حتما این کار را بکنید و با مخالفان طرح همراه شوید که منفعت جنوب اولویت مهم و اولین دغدغه همه ماست. کرمانی ها از دیرباز اختلاف را در جنوب حاکم کرده اند و میوه این اختلاف را دارند برداشت می کنند.